Cauta

Newsletter

MUNTENEGRU – spectacolul naturii

Statiuni:

  • Budva, Muntenegru

Tipul vacantei: Circuit
Tematica vacantei: Cultural
Modalitate transport: Autocar

Ziua 1. Bucurelti – Belgrad

Ne îmbarcăm în autocar la ora 6.30 dimineaţa din Autogara Centrală - București și plecăm pe ruta Craiova – Drobeta Turnu Severin. Oprim la Taverna Sârbului,    delectându-ne încă de pe teritoriul românesc cu primele savori sârbești. Trecem Dunărea la Porțile de Fier și continuăm drumul pe malul sârbesc al fluviului până la Cetatea Golubăț. Aflată la 4 km de localitatea omonimă, cetatea se înalță spectaculos pe stâncile înalte de bazalt, imaginea sa oglindindu-se în apele line ale Dunării. Ajungem seara în Belgrad, și ne rămâne timp să facem un scurt tur panoramic. La început, ne încearcă un puternic sentiment de déjà vu: aceleași clădiri stereotipe, bulevarde largi flancate de blocuri de locuințe, cartiere urbanizate în stilul caracteristic al epocii comuniste. Apoi totul se schimbă și putem să admirăm clădirile și monumentele istorice îmbăiate în lumini ambientale. Ne vor impresiona pe rând: Parlamentul, Citadela Kalemegdan, Palatul Prinţesei Ljubica, artera pietonalăKneaz Mihaljov. Ne îndreptăm spre hotel pentru cazare.

 

Ziua 2. Belgrad – Sarajevo - Mostar

       Micul dejun ne pregateste si ne da energia necesara pentru a  explora sufletul Bosniei. Sarajevoni se dezvaluie indraznet, dupa ce a trecut printr-o restaurare complexa dupa razboiul devastator intre 1992-1996. Cafenelele primitoare si magazinele pline de chilipiruri ne amintesc de amprenta profund-otomana imprimata de alungul timpului de negustorii turci. La sud si la nord, cartierele de pe dealuri sunt presarate cu case bosniece cu acoperisuri rosii si minaretele nenumarate ce par sa atingamuntii din apropiere. Vei avea sansa sa admiri panorama care se vede de la antica Fortareataalba, inainte de a te reintoarce in oras, in locul unde a fost asasinat arhiducele Franz Ferdinand, in 1914 si la Stadionul Olimpic. Atractia principala este reprezentata de Muzeul Tunelului,acolo unde, in anul 1993, locuitorii au sapat un pasaj subteran, lung de 792 de metri, care a devenit calea unica de aprovizionare a orasului asediat.

Cartierul Ilidza, cu minunatul sau parc Vrelo Bosne, e ca o padure, plin de copaci seculari si strabatut de raul Bosna, ce izvoreste din muntii care se zaresc in peisaj. Acum 4.000 de ani aici se afla o asezare numita Aquae Sulphurae, intemeiata de romani. Rate si lebede se scalda in voie, pe muzica delicatelor cascade care impanzesc locul. O plimbare cu trasura pe aleile parcului (optional)ne va da ocazia sa admiram cladiri traditionale din perioada de ocupatie austro-ungara.

       Maiestria artizanilor din Bosnia si Hertegovina este foarte greu de egalat. Iti vindem un pont! In Sarajevo, in piata de langa Bascarsija, poti cumpara un stilou unicat realizat manual din gloantele razboiului de acum 20 de ani. 
Plecam apoi spre emblematicul Mostar, in regiunea Hertegovina ne cazamsi ne odihnim pentru o noua zi de aventuri.

 

Ziua 3. Mostar – Medjugorje - Budva

       Mic dejun. Centrul comercial al Hertegovineide secole,Mostarare o arhitecura otomana perfect conservata. Vizitam celebrul sau Pod Vechipeste raul Neretva, ridicat in secolul al XVI-lea. Mergem in Blagajsi vedem Blagaj Tekke, o moscheemusulmana ridicata pentru practicantii cultului Dervish.

Moment de răgaz (timp liber):

Pregatiti-va aparatele foto sau telefoanele. Desi Bosnia si Hertegovina nu are o suprafata mare, castiga detasat la capitolul cascade cu ape turcoaz, vai splendide si peisaje montane unice. Drumetia de o ora pana la Fortul Blagajmerita tot efortul, deoarece fotografiile panoramice pe care le veti face sunt de neuitat. Raul Buna curge dintr-o pestera aflata sub o stanca verticala de 200 de metri si creeaza sclipiri magice in apa extrem de limpede.

Plecam spre Medjugorje,al carui nume se traduce „intre munti” si care este binecuvantat cu o clima mediteraneana blanda. Orasul a devenit in 1981 loc de pelerinaj dupa ce Fecioara Maria ar fi aparut in fata mai multor copii. Ne continuam drumul nostru spre Muntenegeru. Ajungem seara in Budva. Cazare la hotel in zona Budva.

      

Ziua 4. Albania de Nord: Durres si Tirana

       Program liber in Budva sau excursie optionala in Albania– Durres si Tirana.

Al doilea oras ca marime din Albania, Durreseste poarta Albaniei spre Marea Adriatica, Grecii corintieni, negustori si navigatori prin excelenta, au vazut potentialul acestui loc, construind asezarea in secolul  VII i.H.  si dandu-i denumirea de Epidamos. Admiram cladirile emblematice precum : Muzeul National de Arheologie, Amfiteatrul  Roman, cel mai mare din Balcani, Turnul si Zidul Venetian. Vila Regelui Zog, reminiscenta a monarhiei albaneze, e inconjurata de un peisaj care te face sa intelegi de ce grecii din Corfu au fondat Durres acum 2.600 de ani.

Moment de răgaz:

O sa intelegeti cu adevarat spiritul albanez dupa ce veti gusta tavë kosi - miel cu ierburi aromate la cuptor peste care se toarna un sos preparat din iaurt sau un patëllxhanët mbushur, o vanata cu umplutura de carne tocata de miel, aromata cu mirodenii, care e perfecta alaturi de un vin local. Putina lume stie ca Albania este una dintre tarile europene cu cea mai indelungata traditie viticola, asa ca merita sa savurati cel putin un pahar de vin vechi din soiurile Shesh i bardhe sau Shesh i zi, specifice zonei Durres. Rasfatati-va cu unul dintre deserturile traditionale, despre care multi gurmanzi spun ca sunt foarte asemanatoare cu cele din Afganistan si Turcia.

       Ne indepartam de orasul de pe coasta Adriaticii, autocarul ne duce pe soseaua strajuita de paduri seculare, prin vai adanci ce traverseaza muntii. Tirana, capitala Albaniei ni se dezvaluie in trepte, mai intai vedem cladirile zonei industriale de la marginea orasului, apoi peisajul urban se imblanzeste. Arhitectura si culorile din jur iti dau sentimentul ca Tirana tine pasul cu viitorul, dar in acelasi timp este ancorata in trecut. Incepem turul de oras admirand  frumoasele cladiri din centrul orasului:  Muzeul National, Biserica Ortodoxasi vechea Moschee situata in spatele impozantului Turn cu Ceas, continuam apoi cu Operasi Banca Nationala.

Moment de ragaz (timp liber):

       Pentru o priveliste cu adevarat aparte asupra coloratei Tirana, trebuie sa urci in telegondola Dajti Ekspress, avand cel mai lung traseu din Balcani. Odata ajunsi pe culmile Muntelui Dajti, ai ocazia de a lua pranzul intr-un restaurant rotativ careofera o panorama de 360 de grade asupra imprejurimilor.

       Ajungem de-a lungul Bulevardului Deshmoret e Kombit, care a fost construit de italieni, apoi vedem un monument aparte din perioada comunismului, Piramida. Facem poze si admiram suprafetele sale de marmura alba, apoi facem un scurt popas pentru a ne          reenergiza la terasa unei cafenele. Daca vrem sa aflam mai multe despre istoria acestui neam, despre care am invatat ca ar fi urmasii dacilor ca si noi, intram sa vizitam Muzeul National. Apoi ne intoarcem la hotelul nostru din Budva.

 

Ziua 5. Cetinje – Podgorica – Mănăstirea Rezevici

       Program liber in Budva sau optional tur Muntenegru. Ajungem inCetinje- capitala istorica a Muntenegrului, care prin arhitectura saurbana este o reflexie si totodata subiect de reflectie a istoriei tumultoase a acestui stat ex-yugoslav. Ne oprim la manastirea construita in 1484 si la PalatulRegelui Nicolae. Apoi ne continuam plimbarea pe korzo,promenada orasului,o zona pietonala animata de artisti de strada, terase cochete, cafenele moderne, aflate in preajma Academiei de Arte. Admiram resedinta prezidentiala, apoi ne indreptam spre Biserica Ćipurridicata  pe fundatiavechii manastirii Crnojevićdinsecolulal XV-lea. Noua manastire, ridicata in 1701 pastreaza moastele Sf. Ioan Botezatorulsi o bucata din Crucea Sfanta. Cetinje ne surprinde placut, fiind un oras cu o mostenire culturalaunica, cuoameni care par sa pretuiasca viata asa cum o faceam si noi nu demult, in tihna.

                Pornim acum motorele catrePodgoricaunde se face un scurt tur panoramic si avem ocazia sa mai aflam despre istoria locurilor. Amestecul de stiluri arhitecturale de la Podgorica reflecta istoria turbulenta a orasului si a tarii.Ca parte a Imperiului Otoman pana in 1878, Podgorica are numeroase exemple de arhitectura turceasca. Cele mai vechi parti ale orasului, Stara Varoš(orasul vechi) si Dračsunt tipice acestui fapt, cu doua moschei stralucitoare. Partea noua a orasului Nova Varoš(orasul nou) are strazi mai largi, cu un aspect ortogonal si este considerata astazi ca fiind Centrul orasului.

       Ultima vizita din programul de azi este o frumoasa si veche manastire ortodoxa din Muntenegru – Manastirea Rezevici. Istoria acesteia se leaga de istoria clanului Pastrovic, care a vietuit intr-una dintre cele mai frumoase regiuni ale Coastei Adriatice, intre Budva si Petrovac. Cea mai veche ramura a acestui clan purta numele de "Rezevici", nume purtat mai apoi de manastirea si de raul din apropiere. La un anumit loc, pe apa raului Rezevici, comunitatea se aduna pentru a tine sfat, pentru a judeca pricinile ivite intre ei sau pentru a-si alege conducatorii. Tot in acest loc erau alesi si printii ce au domnit peste clanul Pastrovici; ultimul dintre ei a fost printul Stefan Stiljanovic - cunoscut in popor ca Sfantul Stefan - ale carui sfinte moaste se si afla in Catedrala din Belgrad. Datorita valorii sale istorice si culturale, Manastirea Rezevici se afla sub protectia UNESCO.  Seara ne intoarcem in Budva pentru cazare la acelasi hotel.

 

Ziua 6. Fiordul Kotor –  Dubrovnik

Program liber in Budva au excursie optionala in Croatia la Dubrovnik. Suntem nerabdatori sa pornim la drum si ne indreptam catre Croatia. Primul popas va fi in Kotor,  unde trecutul si prezentul coexista armonios. Fortareata navala venetiana intre secolele XV-XVIII, orasul este un adevarat monument in aer liber. Ne plimbam printr-un labirint medieval de muzee, biserici, palate venetiene care-ti va pune sangele in miscare. Vizitam Catedrala Sf. Tryphon, un monument arhitectural si istoric din secolul al V-lea.Tot aici, pastrand traditia de secole, localnicii ne fac pofta cu sunca uscata, maslinele amestecate cu rozmarin de munte si ghirlandele de smochine uscate stranse cu frunze de dafin. Mergem cu autocarul de-a lungul Fiordului Kotor, unul dintre cele mai frumoase din lume, deseori denumit "Fiordul Sudului", inclus pe lista Patrimoniului UNESCO din 1979. O experienta care iti va taia respiratia. Zona este uluitoare, cu stanci calcaroase care se reflecta in apa ca o oglinda fermecata. Geometria stancilor sfideaza legile fizicii si ofera un miraj magnific, parand in acelasi timp un fiord sau un canion inundat.

Plecam la drum spre orasul pe care Byron l-a descris drept Perla Adriaticii. Orasul Dubrovnik a fost intemeiat in secolul al XVI-lea, adapostind in portulsau o flota comerciala recunoscuta timp de secole in intreaga lume. Intram animati de o curiozitate… De ce a fost ales Dubrovnic de echipa serialului Urzeala Tronurilor ca loc de filmare?  De indata ce pornim la pas prin vechiul oras, gasim si raspunsul: scenografia e perfecta pentru scenele pline de fantezie din serial. Palatele superbe, capele renascentiste, cladiri venetiene si vile elegante cu influente baroce strajuiesc stradutele pavate cu piatra cubica. Avem motiv sa ne oprim la Biserica Franciscana cu cea mai veche farmacie din lume. Apoi ne atrag ca niste magneti fortareata Lovrijenac si Minceta. Mergem pe Stradun – principala artera pietonala din cetate, si vedem alte vestigii ale gloriei acestui oras-port: biserica San Salvadore, Palatul Rectorilor, superbul Palat Sponza, Turnul cu Ceas, simbol al orasului, Biserica Sf. Vasile, Manastirea Dominicana, Portul vechi siFortareata Ravelin. AdmiramCatedrala din Dubrovnik - cu o istorie interesanta - o impresionanta bazilica baroca a carei reconstructie ar fi fost finantata de insusi marele rege cruciat Richard Inima de Leu. Apoi ne facem timp pentru cumparaturi, pentru a savura o cafea si admira peisajul citadin. Seara ne vom opri la un restaurant cu specific sa schimbam impresii si sa ne bucuram de deliciile locale.

       Celebritati ca Beyoncé, Roman Abramovici, Sir Roger Moore si Bob Geldof au fost zariti pe aici, ba mai mult, orasul vechi din Dubrovnik a devenit o locatie populara de cinema in ultimii ani. De exemplu, aici au fost filmate scene ample pentru “Game of Thrones”,” Star Wars” sau “Robin Hood”.

       Plecam din Dubrovnik cu un album impesionant de impresii si momente surprinse cu aparatele foto pe care le rememoram in camera hotelului din Budva.

 

Ziua 7.  Budva -relaxare pe malul Adriaticii

            Vom servi din nou un mic dejun copios pe meleaguri straine, unde zona de coasta a Muntenegrului ofera o priveliste minunata spre apele albastre ale Adriaticii! Avem ocazia sa ne bucuram de soare, plaja, baie in mare…… Este una dintre cele mai frumoase coaste din lume si frumusetea ei nu te va lasa indiferenta. Centrul vechi al Budvei este un loc uimitor, unde puteti descoperi istoria si traditia acestui minunat oras din Muntenegru.

Experienta: ritm si gusturi traditionale

       Daca te intrebai cu ce ai mai putea umple timpul inainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum suna pentru tine “Seara Traditionala Muntenegreana“? Ai ocazia sa descoperi folclorul autentic, dansurile,  ritmurile si costumele specifice, cu obiceiurile de nunta, dar si cu bucataria specifica. Cazare la acelasi hotel din Budva.

 

  • Ziua 8. Budva -Belgrad

       In prima parte a zilei vizitam Budva, metropola turistica a Muntenegrului, oras infiintat de greci in secolul al IV-lea i.Hr. si apoi fortificat in Evul Mediu. "Riviera Budva" se intinde pe aproape 21 de kilometri de la Trsteno la Buljarica, ca o panza de 17 plaje care imprejmuiesc mica statiune de la Marea Adriatica. Ne bucuram de peisajele spectaculoase, iar odata ajunsi in centrul istoric al orasului, pasii ne indeamna pe stradutele pline de viata, admirand monumente istorice, Bisericile Sf. Trojica, Sf. Ivan, Sf. Bogorodica si Sf. Sava, cea din urma datand din 1143. Ne lasam ademeniti de atmosfera calma a promenadei flancata de localuri si terase cochete, unde gasim si locul perfect pentru a savura o cafea si a schimba impresii cu ceilalti camarazi de drum.

Urmatoarea destinatie este Belgrad, capitala Serbiei, unde vom innopta.

 

  • Ziua 9.  Belgrad – Bucuresti

   Lasam in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si plecam spre Romania. Parcurgem drumul cu amintiri de nepretuit in minte si gata pentru a gusta din istoria altui taram misterios si captivant.

 

De la 255 €

+  95 euro (transport autocar)

9 zile - Autocar

 

DATE DE PLECARE 2020:

15.06; 05.09; 26.09

 

Pretul include

·   Transport cu autocar/minibus clasificat

·   8 cazări hotel de  2-3*;

·   8 mic dejun;

Însoţitor din partea agentiei pe traseu.

 

Nu sunt incluse in pret

  • Intrarile la obiectivele turistice (inclusiv in excursiile optionale), serviciile de ghizi locali, taxe de oraș* plătibile la hotel, alte taxe si cheltuieli personale.
  • Excursiile optionale pentru grup minim 30 de persoane;

Cuvinte cheie: drobeta turnu severin portile de fier belgrad sarajevo mostar medjugorje budva durres tirana kotor cetinje podgorica dubrovnik muntenegru croatia albania;

Pentru acest hotel e posibil sa fi aparut si alte reduceri. Pentru oferta actualizata va rugam sa ne contactati